Nieuws

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Zo kies je de zorgverzekering die bij je past.

Het is weer zover: tijd om je zorgverzekering te kiezen. Maar hoe kies je de beste? Je kunt natuurlijk een dobbelsteen gooien maar met een paar handige weetjes wordt de keuze misschien makkelijker voor je.

Basisverzekering keuze uit Naturapolis of een Restitutiepolis
De basisverzekering is in principe voor iedereen gelijk, de basisverzekering is het door de overheid vastgestelde minimale pakket aan zorg waar we in Nederland ook verzekeringsplichtig voor zijn. Er zijn echter in de basisverzekeringen toch wel wat keuzes, zo kunt je kiezen voor meer service of meer zelf doen en heb je de keuze tussen een natura en een restitutiepolis.

Bij de de naturapolis betaalt jouw zorgverzekeraar de kosten rechtstreeks aan de zorgverlenende instantie, dit scheelt je administratieve sores en je hoeft zelf niets voor te schieten. Bij de naturapolis is je keuzevrijheid echter beperkt. Je zorgverzekeraar heeft dan namelijk contracten met zorgaanbieders waar je heen ‘moet’ (let op dat geldt niet voor de aanvullende verzekering).

Bij een restitutiepolis heb je meer keuzevrijheid. Je schiet de nota zelf voor en deze declareer je bij jouw verzekeraar. Bestaat er geen contract tussen verzekeraar en zorgverlener dan betaal je vaak een deel van de kosten zelf. Restitutiepolissen zijn vaak iets duurder, maar stel je jou keuze vrijheid erg op prijs dan is dit de beste optie voor jou.

Let op bij sommige verzekeraars is er alleen in de basisverzekering de keuze voor een Natura- of Restitutiepolis. Bij anderen kun je ook voor je aanvullende verzekering kiezen tussen de Natura- of de Restitutie polis. Je kunt ook voor een verzekering kiezen waarbij je altijd vrije zorgkeuze hebt. 

Aanvullende verzekeringen
Het basispakket dekt lang niet alle zorg. Je kunt je naast de basisverzekering daarom extra verzekeren met aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Met een aanvullende verzekering kunt je zo een complete zorgverzekering samenstellen die voldoet aan jou wensen, of die geschikt is voor jou gezondheidssituatie. Je moet bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering nadenken over de risico’s die je wilt dragen en of je hoge zorgkosten verwacht? De meeste verzekeraars dekken over het algemeen een maximumbedrag of een beperkt aantal behandelingen. Het zou voordeliger kunnen zijn zelf geld opzij te zetten. Deze afweging moet iedereen zelf maken.

Wist je dat?
Je een aanvullende verzekering ook bij een andere verzekeraar kan afsluiten? Je kunt zo bijvoorbeeld voor het basispakket bij de Friesland verzekerd zijn en voor de aanvullende verzekering bij FBTO.

Vergoeding Fysiotherapie
Om fysiotherapie vergoed te krijgen moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van welke aanvullende zorgverzekering je neemt krijg je een bepaald aantal behandelingen vergoed of een bepaald bedrag. Deze behandelingen worden NIET in mindering gebracht op je eigen risico. Maar hoeveel je vergoed krijgt verschilt per zorgverzekeraar. Dit ligt, afhankelijk van je keuze, tussen de 60% en 100%. Het loont dus zeker om aanvullende verzekeringen te vergelijken. 


Helaas is het op de websites niet duidelijk vermeld wat je vergoed krijgt bij ongecontracteerde zorg. Wil je weten wat wat je vergoed krijgt voor een behandeling bij Fysio & Massage Centrum Joure? Neem contact op met je zorgzekeraar en vraag wat je vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering bij ongecontracteerde zorg. Vermeld daarbij wel dat Fysio & Massage Centrum Joure voldoet aan alle kwaliteitseisen van het beroepsregister (CKR geregistreerd) in geschreven is in het BIG-register en lid is van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie).

Je vindt de telefoonnummers van de meeste ziektekostenverzekeraars op www.massagecentrumjoure.nl/tarieven.

Vergoeding Fysiotherapie vanuit de basis verzekering.
In sommige gevallen krijg je fysiotherapie vanuit de basis verzekering vergoed. Dit gaat dan om aandoeningen chronische aandoeningen die op de ‘lijst van Borst’ vermeld zijn. Je hebt dan altijd een verwijzing van de huisarts nodig. De eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening of hiervoor neem je een aanvullende verzekering. Vanaf de 21e behandeling krijg je dan vergoeding vanuit je basis verzekering. Hiervoor wordt eerst wel je eigen risico bedrag gebruikt.

Gezinsverzekering?
Vaak hebben jij en je partner niet dezelfde aanvullende verzekering nodig. Dit krijg je bij een gezinspolis wel. Het zou voor jou voordeliger kunnen zijn als jij en je partner jezelf apart verzekeren. Je kunt nu zelf je aanvullende verzekering kiezen die bij je past en je betaald niet voor zorg die je niet gebruikt. Schrijf je kinderen in bij de partner met de beste (beste dekking, meest uitgebreide) verzekering, kinderen zijn namelijk gratis meeverzekerd.

Mag je zoveel behandelingen krijgen als je wilt?
Sommige polissen beloven veel behandelingen te vergoeden, maar eisen dat er vanaf een bepaald aantal behandelingen een machtiging moet worden aangevraagd. Die machtiging van de zorgverzekeraar heb je dan nodig om voor verdere vergoeding in aanmerking te komen. Helaas worden deze machtigingen bijna nooit verleend, en krijg je niet meer behandelingen vergoed.